Benoit Ockier over de moeilijke oefening om voldoende toppers aan de start te krijgen

“We willen niet alleen toppers, maar toch ook grote namen. Dat is ieder jaar opnieuw een moeilijk evenwicht”, zegt Benoit Ockier. Hij is binnen Konvert Kortrijk Koerse verantwoordelijk voor het deelnemersveld en gunt ons een blik achter de schermen.

Het lijkt de evidentie zelve: aan de start van een wielerwedstrijd verschijnen renners. En toch is het minder evident dan het lijkt. “Een hels karwei”, zo noemt Benoit Ockier het. Binnen de organisatie van Konvert Kortrijk Koerse houdt hij zich bezig met het financiële aspect én het deelnemersveld. “Dit jaar doe ik dat al voor de zevende keer”, vertelt hij. “De eerste twee jaar regelde ik dat alleen en ging ik zelf aankloppen bij de renners en hun management. Daarna zijn we in zee gegaan met Cycling Service, een Nederlands bureau dat niets anders doet dat renners contacteren en contracteren voor criteriums. Zij helpen ons waar nodig en zorgen er ook voor dat iedere renner die aan de start verschijnt een waterdicht contract krijgt. Die uniformiteit maakt het makkelijker voor de contacten met de wielerbond en onze boekhouding.”

Tijdens Kortrijk Koerse wordt dit jaar de BinckBank Tour gereden, wat het niet evident maakt om enkele grote Belgische renners aan de start te krijgen. Om namen te noemen is het nog te vroeg, zegt Benoit als we hem eind juli bellen. “Je moet rekenen dat er pas twee weken voor Kortrijk Koerse zicht is op het deelnemersveld. En dan is het nog afwachten of er geen onverwachte afzeggingen zijn. Heel vaak weten we pas enkele dagen voor onze wedstrijd wie aan de start komt. En dan nog kan er altijd iemand last minute afzeggen, zoals Mark Cavendish vorig jaar. Dat is even vloeken, maar het blijven natuurlijk mensen.”

Evenwichtig deelnemersveld

De werkwijze is al enkele jaren dezelfde: er wordt een budget voor deelnemers vastgelegd en de organisatie maakt een lijstje met wensen. “Met die namen trekken we naar Cycling Service. Zij laten vervolgens weten wie kan en tegen welke prijs, waarop wij finaal beslissen wat we doen. We willen immers een evenwichtig deelnemersveld: niet alleen toppers, maar toch ook grote namen. Dat is ieder jaar opnieuw een moeilijk evenwicht.”

Ook de ontvangst van de grote namen neemt Benoit ieder jaar voor zijn rekening. “Met een vast groepje, namelijk enkele de leden van onze wielerclub De Piongs, zorgen we ervoor dat de toppers niets te kort komen tijdens Kortrijk Koerse. Maar overschat dat ook niet: heel veel komt daar ook niet bij kijken. Die renners zijn ook maar gewone mensen, heel toegankelijk. Het zotste dat we hebben meegemaakt, was in 2016 met het afscheid van Fabian Cancellara. Toen hadden we echt een dagtaak aan bodyguard spelen voor de Zwitser. Maar dat was vooral omdat veel vrouwen toch een glimp wilden opvangen van het fenomeen. En hem zelfs even wilden aanraken…”

 

Post Media Link

admin