Een blik achter de schermen van de logistieke machine van Kortrijk Koerse

Achter Konvert Kortrijk Koerse gaat een heel team van medewerkers schuil. Anthony Tombeur is het bestuurslid dat zich de hele logistieke aanpak aantrekt. Hij gunt ons een blik achter de schermen van Kortrijk Koerse. “Dankzij onze grote groep medewerkers kan ik zelf ook genieten van de koers.”

Vier jaar geleden raakte Anthony Tombeur via de toekomstige voorzitter Alexander Lemayeur betrokken bij Kortrijk Koerse. “Ze zochten iemand die het logistieke voor zijn rekening wilde nemen”, vertelt hij. “En aangezien ik wel van wielrennen houd en ik geen andere engagementen had, heb ik ja gezegd. Die taak neem ik nu nog altijd op mij.”

Al zag hij het in de loop der jaren wel aanzienlijk veranderen. “Vroeger deed ik heel veel zelf, tot de opbouw en de afbraak van de tenten en het podium toe. Maar dat bleek al snel niet langer combineerbaar met mijn job als zaakvoerder bij bouw- en interieurbedrijf Coelembier. Ik moest meteen na het bouwbedrijf al vakantie nemen voor de opbouw van Kortrijk Koerse en dat ging niet meer. Vandaag hebben we een heel team dat klaarstaat, mede dankzij het feit dat we een heel groot deel uitbesteed hebben aan TheaTech. Zij zorgen voor de hele opbouw en afbraak, maar nemen ook heel veel taken op zich. Dat heeft ertoe geleid dat ik zelf ook nog kan genieten van de koers. Zij regelen – na overleg – bijvoorbeeld vooraf alle contacten met de leveranciers en zorgen ervoor dat er op de dag zelf niets verkeerd loopt. Een verademing.”

Anthony heeft Kortrijk Koerse aanzienlijk zien groeien. “Ik herinner me nog hoe we ons eerste jaar dachten dat we zo’n 300 vips zouden samenbrengen. Toen we een maand voor de Koers een stand van zaken maakten, schrokken we even: we bleken al meer dan het dubbele te hebben. Dus moesten we op zoek naar een grotere tent en een andere cateraar. (lacht) Dat was even schrikken. Maar het toont de dynamiek van ons bestuur. We willen groeien en beter worden, op alle vlak.”

Dat blijkt ook al de dagen voor Kortrijk Koerse in de binnenstad. “Een paar jaar geleden begonnen we op woensdag op te bouwen en was dat snel met enkele vrienden enkele dagen en nachten doorwerken. Nu begint het team van TheaTech al meteen na de maandagmarkt met de opbouw van de vipzone en de Grote Markt. Dat kan je niet meer vergelijken. En gelukkig maar.”

 

Kortrijk Koerse, dat zijn ook een pak indrukwekkende cijfers. Logistiek verantwoordelijke Anthony Tombeur gidst ons langs de opvallendste.

1.500 vips

“Op Konvert Kortrijk Koerse ontvangen we zo’n 1.500 vips, met nog eens een extra 400-tal genodigden in ons openlucht Konvert Koerse Kaffee op de Graanmarkt. Daar kan je van op de eerste rij de wedstrijd volgen. We hebben evenveel vips als vorig jaar, gewoon omdat we niet meer kunnen groeien.”

1.600 m² tent

“Al onze vips ontvangen we na de wedstrijd in een tent van 80 bij 20 meter die we op het Schouwburgplein zetten. We zouden graag uitbreiden, maar met die tent staat het plein al helemaal vol. Als we nog meer willen groeien, gaan we creatief moeten zijn.”

220 medewerkers

“Vroeger deden we de opbouw vooral zelf, intussen hebben we daar ook een heel team voor. Reken dat we voor Kortrijk Koerse alles samen zo’n 220 medewerkers hebben voor de ontvangst van de gasten en de renners, voor de catering, voor de opbouw en afbraak en voor allerlei taken.”

2 kilometer nadar

“We hebben langs het parcours en langs de verschillende sites die we in de binnenstad inpalmen een duizendtal nadarhekken staan. Als je weet dat die twee meter lang zijn, hebben we dus voor 2 kilometer nadarhekken op onze koers. Niet min.”

170 cyclonadars

“In de aankomstzone, van de Vlasmarkt tot de Grote Markt, hebben we speciale cyclonadars geplaatst. Die hellen en beetje en hebben geen pootjes die uitsteken om de koers veilig te laten verlopen. We plaatsen er zo’n 170, goed voor ruim 250 meter aan beide kanten.”

140 vaten bier

“Onze drank wordt aangeleverd in grote tanks, meteen op de juiste temperatuur. We hebben vijf tanks staan –op de Grote Markt, in het Konvert Kaffee en in de vipzone – en enkele losse vaten bier. Samen goed voor omgerekend 140 vaten of zo’n 7.000 liter bier. En dan hebben we het nog niet over de andere dranken gehad.”

8 attracties

“Nieuw dit jaar is een heus kinderdorp waarmee we uitpakken op de Grote Markt. Daar hebben we wel wat tijd en energie ingestoken om van Kortrijk Koerse nog meer een familiegebeuren te maken. Zo hebben we acht attracties op kindermaat, met onder meer een opblaasbaar hindernissenparcours.”

96 m² podium

“Eigenlijk hadden we voor de Ketnet Band en Niels Destadsbader een groter podium moeten zetten, maar die bleken in die periode niet meer te boeken. Dus is het gewoon een podium van 8 meter bij 12 meter geworden, goed voor 96 vierkante meter. Dat is al de moeite, maar voor grote artiesten dus eigenlijk nog niet voldoende.”

Post Media Link

admin