Fabian Cancellara houdt niets dan mooie herinneringen aan Kortrijk Koerse

Het is intussen twee jaar geleden dat wielerlegende Fabian Cancellara op Kortrijk Koerse een van zijn laatste wedstrijden in ons land reed. Voor het oog van 18.000 fans zwaaide hij zijn geliefkoosde Kortrijk uit. “Ik hou alleen maar goede herinneringen over aan Vlaanderen en jullie stad.”

De Beer van Bern hoeft weinig introductie: drie keer de Ronde van Vlaanderen gewonnen, drie keer Parijs-Roubaix, drie keer E3 Harelbeke, vier keer wereldkampioen tijdrijden en twee gouden medailles op de Olympische Spelen. Op zijn indrukwekkende palmares staat ook één zege in… Kortrijk Koerse. “Dat was in 2016”, herinnert Spartacus zich. “Een week na mijn olympische titel in Rio. Het was ook het jaar waarin ik afscheid heb genomen.”

De bedoeling was dat Cancellara in Kortrijk écht afscheid zou nemen van het Belgische publiek, maar enkele weken later kwam hij nog eens terug naar de regio voor een criterium in Bavikhove. “Een vriendendienst voor sponsor Kwaremont”, noemt hij het. “Maar ik was zo graag in de streek rond Kortrijk. Toen we de Vlaamse klassiekers reden, hebben we vaak verbleven in Kortrijk. Ik voelde me er goed en kon op de dagen dat er geen wedstrijd was, ontspannen in de stad of de Paasfoor. Dan leer je mensen kennen. Kortrijk heeft voor altijd een speciale betekenis voor mij.”

Uitgelaten sfeer

Net voor zijn afscheid werd de renner ook gehuldigd op het Kortrijkse stadhuis, maar Cancellara herinnert zich van zijn afscheid in Kortrijk vooral de immense drukte. “Wielrennen brengt in Vlaanderen altijd veel volk op de been, maar zo’n criterium in de stad is altijd iets speciaal. Veel volk op een kleine ruimte, een uitgelaten sfeer. Zoiets moet gekoesterd worden, want mensen ontmoeten elkaar. En dat is positief.”

Tegenwoordig heeft Cancellara de racefiets opgeborgen, al kan hij het fietsen af en toe niet laten. “Het is leuk om niet meer te moeten, maar uiteraard blijf ik sporten”, zegt hij. Zo organiseerde Spartacus al enkele wedstrijden onder de noemer ‘Chasing Cancellara’. Daar neemt de Zwitser het op tegen amateurrenners die hem moeten proberen in te halen. “Dat is fijn, maar winnen is niet meer het belangrijkste.”

De oud-renner heeft intussen de stap gezet naar het ondernemen en geeft zijn nieuwe leven stilaan een nieuwe invulling. “Ik ben bezig met een aantal projecten”, geeft hij nog mee. “We zien wel wat die opleveren.”

Post Media Link

admin