Interview: Edgar Billiet, winnaar van de Kortrijkzanenkoers 2016

Kortrijk Koerse organiseert sinds 2015 op de dag van het profcriterium en op hetzelfde parcours de ‘Kortrijkzanenkoers’, een wedstrijd voor amateurs van alle slag.

We spraken met Edgar Billiet, winnaar van de editie 2016 en begeesterd en bijzonder veelzijdige sportieveling. Edgar is 23 jaar, geboren en getogen Kortrijkzaan en student Slavistiek in Gent.

Hoe heb je de wielermicrobe te pakken gekregen ?
Edgar: Mijn vader is wielertoerist, en ik fietste vaak met hem mee. Het bleef altijd recreatief, competitie heb ik nooit gedaan. Wel ben ik sedert een vijftal jaar lid van het ‘Beuterverzet’, een wielerclub uit de streek. Ik hou van de wielersport (mijn favoriete renner is Stijn Devolder en ik volg zoveel mogelijk koersen), maar heb me nooit beperkt tot fietsen: ik speelde ook voetbal, ging naar de scouts…. Achteraf gezien had ik toch wel eens bij de jeugd in competitie willen rijden, maar ik heb zeker geen spijt van hoe het verlopen is.

Hoe heb je de Kortrijkzanenkoers 2016 aangepakt ?
Edgar: Er kwam weinig tactiek bij kijken, ik ben achter een renner (Pieter Buseyne) aangegaan. Uiteindelijk was ik samen met een ploeggenoot van het Beuterverzet, Wouter Remmerie, weg en kon de rest mij niet meer inhalen. De overwinning was natuurlijk speciaal, er was heel veel volk en het was dan ook nog eens mijn eerste overwinning.

Volg je een bepaald trainingsschema en let je op je voeding ?
Edgar: Ik volg geen schema, fiets gewoon vaak en moet voorlopig ook niet op mijn eten letten. Een pintje sla ik dus zeker niet af. Ik rij als training ook de zogenaamde ‘gran fondo’s’ (uit de kluiten gewassen pittige wielertochten) zoals La Marmotte. Mijn ambitie is om een goede amateur te zijn en wellicht ga ik nog wat koersen bij de nevenbonden meedoen.

We hoorden dat je na Kortrijk Koerse zowaar nog met Alberto Contador op stage bent geweest?
Edgar: Dat klopt, daar hangt wel een bijzonder verhaal aan vast. Polartec en de Fundacion Contador (initiatief van Alberto Contador ter promotie van de wielersport) verlootten een stage bij het Jeugdteam van Contador, voor wie in september 2016 1.000 km gereden had op Strava. Per land werd één renner uitgeloot, en ik was zowaar de gelukkige Belgische winnaar. De prijs was werkelijk fantastisch: 3 dagen in Gran Canaria mogen fietsen met Alberto’s jeugdteam, en zelfs de kans gekregen met hem een praatje te slaan en op de foto te gaan. Het was een onvergetelijke ervaring.

Zien we je op 18 augustus 2017 terug op Kortrijk Koerse ?
Edgar: Ik ben als kind altijd al komen kijken, vorig jaar als coureur beviel me natuurlijk ook bijzonder. Het is een veilig parcours, ik ben dus opnieuw present, zowel voor de Kortrijkzanenkoers (waar Edgar zichzelf wil opvolgen en de wisselbeker in zijn bezit houden) als voor het criterium en feest achteraf.

Dank voor dit interview en alle succes Edgar!

Post Media Link

admin