Inwoners van de stad strijden om de Grote Prijs Ergodôme

Net voor de eliterenners hun koers rijden op 17 augustus, kunnen ook de Kortrijkse fietsliefhebbers zich meten in een heuse Kortrijkzanenkoers. De belangrijkste voorwaarde om te mogen starten aan de Grote Prijs Ergodôme? “Geen competitievergunning hebben en rijden met ongeschoren benen”, vertelt Michaël Mullie. Je moet er iets voor over hebben om op het podium gekust te worden door Puck Moonen…

Voor de vierde keer al kunnen Kortrijkzanen het tegen elkaar opnemen in de Grote Prijs Ergodôme. Een uit de hand gelopen grap, zo blijkt, maar wel een hele goeie. “Vroeger was er een jongerenwedstrijd voor Kortrijk Koerse”, vertelt bestuurslid Michaël Mullie. “Maar toen de interesse wat terugviel, hebben we het idee opgevat een Kortrijkzanenkoers te organiseren. Op hetzelfde parcours, tussen het volk, en met een podiumceremonie. Een zalig gevoel om zo te kunnen fietsen, toch?”

Terwijl de profs twee uur rondjes rijden door het centrum, is de rit voor de Kortrijkzanen beperkt tot een uurtje. “En dan nog moeten we soms renners uit koers nemen – wie gedubbeld wordt bijvoorbeeld – omdat het anders te gevaarlijk wordt”, vertelt Michaël.

Voor de winnaar ligt een speciale Kortrijkse trui te wachten waarmee hij een jaar lang kan rondrijden. Een leuk extraatje dit jaar: de podiumceremonie wordt in goede banen geleid door Puck Moonen, renster bij Lotto Soudal Ladies, partner van veldrijder Eli Iserbyt en vooral bekend van haar oogverblindende Instagram-posts. Daar gaat een mens toch al eens extra hard voor rijden?

Ongeschoren benen

Met de Grote Prijs Ergodôme mikt de organisatie van Kortrijk Koerse op wielerliefhebbers die niet in competitie rijden. “Dat is een belangrijke voorwaarde”, zegt Michaël, zelf lid van de Kortrijkse fietsclub Beuterverzet 53×11. “Wie een vergunning heeft om in een of andere nevenbond te koersen, of dat de voorbije jaren had, komt niet aan de start. Daarom is er nog een tweede voorwaarde: enkel wie met ongeschoren benen rondrijdt, mag starten. Ludiek bedoeld, uiteraard. We mikken echt op de mannen die op zondag wel een tochtje gaan maken met een wielerclub, maar normaal geen wedstrijden rijden.”

Mannen dus. En wat met de vrouwen? “Die zijn meer dan welkom”, zegt Michaël. “Alleen is er voorlopig slechts één vrouw die aan de start verschijnt. Maar als het er meer zouden worden, of als op termijn blijkt dat er meer vraag is naar een aparte wedstrijd, sluiten we niet uit dat we een wedstrijd voor mannen én vrouwen organiseren.”

 

Post Media Link

admin