Kortrijk mag zich een jaar lang ‘Europese sporthoofdstad’ noemen

Kortrijk Koerse houdt van Kortrijk en Kortrijk houdt van Kortrijk Koerse. Een jaar lang mag de stad de titel van ‘Europese sporthoofdstad’ dragen. Maar wat houdt dat precies in? En hoe heeft Kortrijk Koerse ook bijgedragen tot het behalen van die titel? Mia Maes, directeur Sport van de stad, maakt het ons duidelijk.

Kwatongen beweren wel eens dat Kortrijk de titel van ‘Europese sporthoofdstad’ gewoon gekocht heeft of dat we die gekregen hebben omdat onze stad toevallig een voetbalploeg in eerste klasse heeft. “Niets van”, zegt Mia Maes, directeur Sport van de stad. “We zijn Europese sportstad omwille van ons breed en geëngageerd sportbeleid. Dit omhelst een bijzonder breed platform, gaande van topsport tot algemene gezondheid. We hebben ons hele aanbod in kaart gebracht, gebundeld en zijn ermee naar Europa gestapt. Vervolgens is een internationale jury naar hier afgezakt om zelf te kunnen oordelen.”

En, toeval of niet: dat bezoek vond vorig jaar plaats tijdens Kortrijk Koerse. “De jury kreeg een uitgebreide rondleiding voor en achter de schermen en was danig onder de indruk”, lacht Mia Maes. Of hoe ook Kortrijk Koerse haar steentje heeft bijgedragen in het behalen van de titel.

Europese centen

Zo’n titel is niet alleen goed voor het imago van de stad, ook financieel heeft het positieve gevolgen. “Dankzij die titel komen er Europese centen vrij en komt Vlaanderen met 150.000 euro extra over de brug voor het traject ‘Sport na School’, voor het sportaanbod tussen 16 en 18 uur. Bovendien is zo een titel een boost om nieuwe projecten in het leven te roepen en bestaande te optimaliseren.”

Mia Maes haalt hier het project ‘Ik doe mee’ aan, waarbij iedereen een sportief project kan indienen en op steun kan rekenen. Vandaag zijn er al een tachtigtal projecten goedgekeurd. “Dat gaat van een aantal vrienden die samen gaan lopen en waarvoor de stad reclame maakt, over het vrijmaken van een budget voor tweedehandsfietsen om kinderen van de school naar de sportschool te laten gaan tot de ondersteuning van yogasessies over de middag op een bedrijf. Of neem nu een Kortrijkse wijk die een sportdag wil organiseren. Ook die zal zeker gehoor vinden bij de stad. Heel erg breed dus.”

 

En dat is uiteindelijk het ultieme doel van het label ‘Europese sporthoofdstad’: nog meer mensen laten bewegen. Of, zoals Mia Maes het noemt: “Bewegen, beleven, ontmoeten. Sport zet mensen in beweging. Actief, maar ook als bezoeker of toeschouwer. Het leert je doorzetten, samenwerken, omgaan met verlies,… Dat is minstens even belangrijk. Het haalt mensen uit hun isolement en brengt mensen in contact met elkaar. Daar hoort Kortrijk Koerse natuurlijk bij: mensen komen buiten, leven mee, en anders zitten ze toch gewoon thuis. Sport is gigantisch belangrijk in onze samenleving.”

Eilandjes

Iets anders waar de Kortrijkse sportdienst op inzet, is het bestrijden van de ‘eilandjespolitiek’, een oud zeer in de wereld van de sportclubs. “Jarenlang was de redenering simpel: zolang mijn club maar goed draait, ben ik goed bezig. Terwijl de clubs zo uit het oog verliezen dat het zo veel makkelijker gaat als men onderling samenwerkt. De stad wil die samenwerking stimuleren, onder meer in het delen van vrijwilligers en bestuur. Maar ook de scholen kunnen hierin meestappen, want zij hebben infrastructuur die na de schooluren beschikbaar is voor sporters.”

De jeugd is de toekomst en Mia Maes stelt met alle andere specialisten vast dat kinderen bij de start van het lager onderwijs nog wel begeesterd zijn door sport, maar dat zij vaak afhaken op het einde van dat lager onderwijs of bij het begin van het secundair. Kortrijk wil dat absoluut counteren. “Daarom zetten we ook actief in op jongeren, via YouTube-filmpjes en influencers die jongeren aan het sporten moeten krijgen. Met wisselende workshops en initiatieven als ‘Sport@Kortrijk’ willen we jongeren ook zo veel mogelijk in contact brengen met sport. Dit initiatief is op jongeren gericht en sportclubs stellen zich her en der in de stad voor, wat de drempel om een sportclub binnen te stappen nog verlaagt.”

Een jaar lang ‘Europese sporthoofdstad’ mogen zijn, is dus veel meer dan zomaar lukraak inzetten op sport, er zit een hele filosofie achter. “En het is ook meer dan zomaar een titeltje”, besluit Mia Maes. “Europa volgt onze aanpak van heel dichtbij op. Om de drie maanden moeten we als stad een evaluatiedossier opsturen naar de bevoegde instantie, met daarin een overzicht van alle realisaties.” Blijven bewegen dus, ook voor Europa.

Post Media Link

admin