Kristof Vanfleteren en Alexander Lemayeur over de toekomst van Konvert Kortrijk Koerse

Als bezoeker zult u er niet veel van merken, maar na zeven jaar geeft Konvert Koertrijk Koerse-voorzitter Kristof Vanfleteren straks de fakkel door aan Alexander Lemayeur. Aan de vooravond van hun event blikken ze allebei terug én vooruit op de wielerwedstrijd, die intussen is uitgegroeid tot een Kortrijks volksfeest. “Dit jaar trekken we nog meer de kaart van de beleving.”

De echte voorzitterswissel willen Kristof Vanfleteren (38) en Alexander Lemayeur (33) enkele dagen na Kortrijk Koerse beklinken op de top van de Mont Blanc, maar dat Kristof na deze editie van Konvert Kortrijk Koerse de fakkel overdraagt, staat vast. “Na zeven jaar vond ik het genoeg”, zegt hij. “Ik blijf betrokken, maar wou een stapje terugzetten. En in Alexander zie ik de geknipte opvolger.”

“Veel keuze om te weigeren was er dus niet”, lacht Alexander. “Maar ik kijk ernaar uit om in Kristof zijn voetsporen te treden. Zeker omdat het team hetzelfde blijft. En onze organisatie staat er.”

Ontmoetingsplek

In de zeven jaar dat Kristof voorzitter is, heeft Kortrijk Koerse een metamorfose ondergaan: van een kleine kermiskoers met een beperkt budget op de Doorniksewijk tot een event in de binnenstad dat vele duizenden bezoekers lokt. “We zijn een criterium dat stilaan zijn voet kan zetten naast de grote na-Tourcriteriums”, aldus Kristof. “Maar vooral: we zijn in geen tijd een vaste waarde geworden in de stad. Niet alleen als wielerwedstrijd, maar vooral als ontmoetingsplek. Daarom wilden we ook meteen een latere datum: niet meer middenin Kortrijk Congé, maar er net na. Op een moment dat iedereen weer thuis is, dat iedereen uitgerust en met frisse moed aan deel twee van het werkjaar begint. En we zijn ook een jonger event geworden: we mikken op iedereen, niet alleen op de wielerliefhebers, maar ook op de gezinnen.”

Nochtans was de generatiewissel niet evident. “Zeven jaar geleden is een jonge generatie ingestapt op vraag van het toenmalige politieke bewind”, blikt hij terug. “Kortrijk wou nog sponsoren, maar dan wel als het een event werd in de binnenstad. De bijkomende voorwaarde was een forse verjonging in het bestuur. Daar hebben we meteen werk van gemaakt: enkele jaren na mijn start is bijvoorbeeld ook Alexander bij de ploeg gekomen.”

“Dat we de datum en de locatie veranderd hebben, is niet bij iedereen in goede aarde gevallen. Maar er was een andere keuze: Kortrijk Koerse viel middenin de vakantie en in de binnenstad zijn er nu eenmaal veel meer mogelijkheden om het publiek en de sponsors in de watten te leggen.”

Kinderdorp

Sponsors en vips, zonder hen zou er geen Kortrijk Koerse meer zijn. Maar was vorig jaar niet de kritiek dat de wedstrijd vooral een vipgebeuren was geworden? Kristof glimlacht. “Misschien hebben we te veel oog gehad voor onze sponsors en minder voor de bezoekers. Maar we hebben het budget van Kortrijk Koerse fors opgetrokken. Dat kan alleen dankzij sponsors, en die moet je iets teruggeven. De voorbije jaren hebben we van onze koers een netwerkevent gemaakt, een plaats waar bedrijven en contacten elkaar ongedwongen konden ontmoeten. Dit jaar is het de bedoeling om daar nog een laagje aan toe te voegen.”

“We trekken nu nog meer de kaart van de beleving”, pikt Alexander in. “We willen echt een koers én een event zijn voor iedereen. Daarom maken we van de Grote Markt ook een zone waar iedereen welkom is. Vooraf is er een heus kinderdorp met optredens en ook na de koers willen we het publiek in de stad houden met een optreden van Niels Destadsbader. Kortrijk Koerse is echt meer dan wielrennen geworden.”

Deelnemers

Deze editie van Kortrijk Koerse is nog niet eens achter de rug en de voorzitterswissel nog niet officieel – dat doen Kristof en Alexander half augustus met enkele vrienden op de top van de Mont Blanc – maar toch kijken ze al even vooruit. “De grootste uitdaging die ons de komende jaren te wachten staat, is het deelnemersveld”, zegt Kristof. “Kunnen we op die datum nog voldoende renners halen? Dat is de grote vraag. De meeste grote Belgische namen rijden op dat moment de BinckBank Tour, terwijl de buitenlandse toppers onbetaalbaar of met andere dingen bezig zijn. Voorlopig houden we vast aan die datum, maar we moeten alles in vraag durven te stellen.”

De oude en toekomstige voorzitter laten in dat verband nog een ballonnetje op. “Misschien mag de stad nog meer bijdragen tot het succes van Kortrijk Koerse. Begrijp ons niet verkeerd: er gebeurt nu al ontzettend veel, maar de financiële return is niet altijd navenant. Wij moeten een jaar lang hard werk om break-even te draaien voor ons evenement. Als je dat pakweg vergelijkt met het na-Tourcriterium in Roeselare, waarvoor de stad een ongezien budget uittrekt, dan is het moeilijk concurreren. De steun daar is zo groot dat er altijd voldoende financiële marge is om de beste renners aan de start te halen.”

Maar eerst Kortrijk Koerse. En daarna de Mont Blanc.

Post Media Link

admin